Biuletyn Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego

 


 

 

 

Zbiór druków do pobrania

 

Zbiór ogłoszeń i zarządzeń

 

Wykaz telefonów w Urzędzie Miejskim

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodano: 13 sierpnia 2009 r.

 

KASZA DA SIĘ LUBIĆ

 

Theofilos Vafidis grecki kucharz programu „Europa da się lubić" będzie gwiazdą Festiwalu Kaszy Gryczaki 2009 który w sobotę, 15 sierpnia rozpocznie się w Janowie Lubelskim. Do pokazów ubijania kaszy, koncertów zawodów kaszowych mocarzy organizatorzy dorzucili nowy hit degustację zup z olbrzymiego kotła. Zapraszam do Janowa Lubelskiego - mówi Theofilos Vafidis.

Pochodzi z greckiego Seres, ale mieszka w Polsce. Jest wziętym kucharzem. Jako dziesięcioletni chłopiec pracował w restauracji babci i już wtedy wiedział, że kuchnia będzie jego fascynacją na całe życie. W Grecji założył kilka restauracji, potem zaczął podróżować po Europie. I wylądował w Polsce. - Można powiedzieć, że się w Polsce zakochałem. Staram się wprowadzać do polskiej kuchni słoneczne klimaty Grecji. Bardzo cieszę się, że zobaczę Janów Lubelski, że poznam regionalne potrawy z żurawiny i kaszy - mówi Theofilos Vafidis.

Grecki mistrz kuchni przyrządzi kurczaka z żurawiną i kaszą, i chłodną pokusę z janowskiej żurawiny - mówi Łukasz Drewniak, pomysłodawca festiwalu kaszy i dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury. Wielkie gotowanie z Vafidisem rozpocznie się w niedzielę, 16 sierpnia, o godz. 18:00.

Ale wielkie atrakcje zaczną się już w sobotę, 15 sierpnia, o godz. 14. Zaczną się wesołym korowodem z udziałem mistrzów kuchni, muzyków i gości festiwalu. Korowód przejdzie po zagrodach smaku, pełnych regionalnych przysmaków. - Na malowniczych straganach popróbujecie gryczaków, wędzonych serów oraz słynnego karpia z kopciuchy - zachęca Łukasz Drewniak. O 14.30 wystartuje malowniczy konkurs ubijania kaszy, o 16:00 na scenie zobaczycie malownicze widowisko „Rózgowiny". - O godz. 17:00 zaczniemy degustację 3000 litrów zupy grzybowej – mówi Drewniak. 0 18:00 rozpoczną się Zawody Kaszowych Mocarzy. Po zawodach czeka was uczta muzyczna: koncerty zespołu Smile - który słynie z brawurowego wykonania przebojów Queen.

W niedzielę, 16 sierpnia, od 14:00 w zagrodach smaku odbywać się będą liczne degustacje. Będzie można zakupić regionalne przysmaki, których na próżno szukać w sklepach. 0 15.30 rozpocznie się pojedynek Kaszogrodu z Pyriandią.

Zaraz potem pod niebo polecą baloniki z kaszą na szczęście. Polecą nad Lubelszczyzną. W kierunku Europy - mówi Łukasz Drewniak. O 16.30 zagra zespół Bałkan Serdah. Po koncercie nastąpi rozstrzygnięcie konkursu na najciekawszą potrawę regionalną i najbardziej aromatyczną żurawinówkę. 0 18:00 zacznie się kulinarny show Theofilosa Vafidisa. Na deser zaśpiewa Lubelska Federacja Bardów.

Waldemar Sulisz

Dziennik Wschodni, 11 sierpnia 2009


ZJEŚĆ JANÓW

 

Aż sześć tysięcy litrów zupy ugotują kucharze podczas Janowskiego Festiwalu Kaszy „Gryczaki 2009". Będzie krupnik polski z dziczyzną, będzie zupa grzybowa zasmażana. Ale to nie koniec kulinarnych atrakcji. Będzie kasza po grecku, będą potrawy regionalne przygotowane na konkurs, będą kulinarne niespodzianki.
Zupa w ogromnym kotle będzie gotować się w Janowie Lubelskim po raz pierwszy. - To dla nas nowe doświadczenie. I ogromna odpowiedzialność w doborze składników - mówi Łukasz Drewniak. Przepisy na festiwalowe zupy wyglądają imponująco.

Jak się gotuje 3000 litrów zupy?

Najważniejsze, żeby mieć dobre proporcje. Oto janowski przepis na krupnik polski z dziczyzną

Składniki:

 - 120 kg, śmietana 22% - 36 l, kostka rosołowa - 3 kg, koper zielony - 2,5 kg, liść laurowy - 1 kg, ziele angielskie -1 kg, sól - 4 kg, pieprz prawdziwy - 2 kg, dziczyzna na smak.

Wykonanie:

Z podanych proporcji powinno nam wyjść około 750 litrów zupy. Ponieważ chcemy jej ugotować 3 tysiące litrów, znacznie zwiększymy proporcje - mówi Łukasz Drewniak. Po podsmażeniu słoniny zostanie dodana dziczyzna, potem ziemniaki, kasza i pozostałe składniki.

Jeszcze ciekawiej wyglądają składniki zupy grzybowej zasmażanej:

Kostka rosołowa - 2,5 kg, marchew - 30 kg, pietruszka -12 kg, seler - 6 kg, por -12 kg, cebula - 6 kg, grzyby suszone - 84 kg, śmietana 22% - 301, mąka - 6 kg, masło - 6 kg, pieprz ziołowy - 2,5 kg, pieprz prawdziwy - 1,20 kg, gałka - 1,20 kg, sól - 4 kg, nać pietruszki - 2,5 kg, kasza manna lub perłowa - 48 kg, masło - 6 kg.

Z takich proporcji wyjdzie nam około 750 litrów zupy. Znów znacząco zwiększymy proporcje - mówi Łukasz Drewniak.

Gryczak to podstawa festiwalu

Pirogi gryczane pieczone w piecu były na Lubelszczyźnie przygotowywane na Wielkanoc, Boże Narodzenie i największe uroczystości rodzinne. Były smaczne, niedrogie, łatwo je było dzielić, większość ich składników pochodziła z własnych gospodarstw. Piróg podawano w przetaku lub sicie. Pirogi gryczane pieczono także w okresie żniw i wykopków. Podczas przerwy wszyscy posilali się takim pirogiem, popijając go surowym mlekiem.

Tradycja pieczenia pirogów, zwanych gryczakami, przekazywana była z pokolenia na pokolenie (z matki na córkę) ustnie, ponieważ w dawnych czasach nie wszyscy umieli czytać i pisać. Polacy byli wielkimi amatorami i znawcami kasz. Gospodynie polskie znały wiele sposobów podawania kasz. Gotowano z nich zawiesiste, pożywne zupy, jadano z mlekiem, wypiekano i prażono w piecu, kraszono słoniną, masłem, olejem i serem. Zamiłowanie Polaków do kasz przełożyło się na przysłowie, że Polak nie da sobie w kaszę dmuchać.

- I tego się trzymajmy. Jestem przekonany, że za kilka lat gryczaki z Janowa Lubelskiego będą znane w całej Europie - mówi Łukasz Drewniak.

Oni Już zakochali się w kaszy

Na poprzednich edycjach najbardziej gryczanego festiwalu w Polsce w roli kulinarnych gwiazd wystąpili Bożena Dykiel, Leszek Gryka, królewski kucharz Węgier i Maciej Kuroń.

- Choć kasza gryczana wydaje się produktem bardzo skromnym, to można wyczarować z niej potrawy godne najlepszych restauracji. Od zrazów godnych królewskiego stołu przez rozmaite gołąbki po pirogi i pierogi - mówi Leszek Gryka.

Rok temu kaszę po staropolsku gotował dr Grzegorz Russak, znawca polskiej kuchni staropolskiej i myśliwskiej.

W niedzielę o 19:00 kaszę po grecku przygotuje Theofilos Vafidis.

- Bardzo lubię polską kuchnię. Uwielbiam flaki, schabowego i ogórki kiszone. Teraz przyszła kolej na kaszę gryczaną - mówi Vafidis.

Waldemar Sulisz

Dziennik Wschodni, 11 sierpnia 2009

 


Dodano: 12 sierpnia 2009 r.


Pogoda dla Janowa Lubelskiego na dzisiaj

Plan miasta w szczegółach

Zbiór wszelkich informacji turystycznych

Wykaz placówek zdrowia - przychodnie, apteki i inne..

Rozkład jazdy autobusów, busów - wykaz stacji paliw i usług

Opis ścieżek rowerowych w okolicy Janowa Lub.

Obejrzyj nasze fotoreportaże z różnych imprez

 

Wszystkie wydania GJ w wersji elektonicznej

 

Wszystko o gminnej lidze piłki halowej, tabele, wyniki itp.


 

Strona Festiwalu Filmowego FART



Urząd Miejski, ul. Jana Zamoyskiego 59, 23-300 Janów Lubelski,  tel: +48 15 87-24-330, fax: +48 15 87-24-670. e-mail: janowlub_m@woi.lublin.pl

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Internet Explorer, Mozilla Firefox oraz Opera, wymagana rozdzielczość obrazu min. 1024 x 768

(c) COPYRIGHT 2009 URZĄD MIEJSKI JANÓW LUBELSKI