Biuletyn Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego

 


 

 

 

Zbiór druków do pobrania

 

Zbiór ogłoszeń i zarządzeń

 

Wykaz telefonów w Urzędzie Miejskim

 

Skrócony Poradnik Przedsiębiorcy

 

Janów Lubelski - Leśny Skarbiec

 

Instytucje w Unii Europejskiej

 

 

Dodano: 13 września 2007 r.

 

GRYCZAK DOCENIONY!

 

Po dość emocjonującym oczekiwaniu dotarła wreszcie informacja z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wpisaniu na Listę Produktów Tradycyjnych gryczaka janowskiego!

Kliknij, aby zobaczyć cały dokument!

Gryczak janowski w pełni zasługuje na to wyróżnienie z powodu jego autentycznej tradycji na janowskiej ziemi. Gryka, z której wytwarza się kaszę gryczaną stanowiącą główny składnik gryczaka janowskiego, jest uprawiana i przetwarzana w naszym regionie od pokoleń. W przeszłości, a może także dzisiaj, uprawianie gryki oznaczało w tradycji ludowej symbol dostatku, a wytwarzane z niej produkty cechowała jakość o wysokich walorach odżywczych i zdrowotnych. Od niepamiętnych czasów powiat janowski jest znany jako największe zagłębie uprawy gryki w południowo – wschodniej Polsce, stąd wybór kaszy jako motywu przewodniego i potrzeba wpisania gryczaka janowskiego na listę produktów tradycyjnych.

Kasza i produkty z niej powstałe są mocno promowane na dorocznym, organizowanym w Janowie Lubelskim od kilku lat, Festiwalu Kaszy „Gryczaki”.

Wzmianki historyczne podawania gryczaka na terenie Ziemi Janowskiej odnajdujemy także w pozycjach Oskara Kolberga. W dzisiejszych czasach gryczak jest też znany i często podawany na stoły przy różnych okazjach.

Obszerną wiedzę dotyczącą tradycji wypieku gryczaka janowskiego posiada Pani Bronisława Jargiełło - twórczyni ludowa, chętnie uczestnicząca w życiu kulturalnym i aktywnie podtrzymująca tradycję ludową naszego regionu. Przekazywane z pokolenia na pokolenie obyczaje chętnie udostępnia i dokładnie opisuje. Podała przepis na gryczaka janowskiego, który przekazała jej babcia i to on stanowił podstawę napisania wniosku o wpis tego wypieku na listę produktów tradycyjnych. Według pani Bronisławy dobry gryczak powinien być dobrze wypieczony o kształcie formy, najczęściej prostokątny o barwie ciemno – złtej. Paskowana powierzchnia jasnobrązowa. W przekroju gładki z wyraźnymi, ale nie oddzielającymi się ziarnami kaszy. W dotyku o konsystencji „zwartej” nie dającej się ugniatać, jak np. ciasto drożdżowe. W smaku i zapachu, jak przystało na gryczak, kasza gryczana z posmakiem mleka. Może być spożywany na zimno lub jeszcze ciepły niedługo po wyjęciu z pieca.

A oto i przepis na wyśmienity gryczak janowski:

Etap 1 –Przygotowanie składników

Farsz składniki:

Ciasto składniki:

3 szklanki kaszy gryczanej

1 szklanka kaszy jaglanej

3 łyżki kaszy manny

1 kg białego sera

1 litr kwaśnego mleka lub serwatki

1 kostka masła

1 łyżka soli do smaku

1 szklanka śmietany lub zsiadłego mleka

1/2 kostki masła (rozpuścić)

2-3 dag drożdży

5 jajek

sól

cukier

 

Etap 2 – Przygotowanie farszu:

Zagotować 1 litr mleka ( kwaśnego lub serwatki), wsypać kaszę gryczaną i jaglaną, osolić, pogotować około 2-3 minut, odstawić i poczekać aż kasza wchłonie mleko. Dodać pozostałe składniki- masło, ser, śmietanę, sól cukier, mannę ( działa zlepiająco). Jeśli mamy dobrą tłustą śmietanę, wówczas dajemy mniej masła. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dokładnie wysmarowaną blachę, wyłożoną rozwałkowanym ciastem najlepiej drożdżowym. Pieczemy w nagrzanym piecu (180-200 st. C) około 1- 1,5 godz.

Etap 3 – Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki razem wymieszać, zagnieść ciasto trochę luźniejsze niż na pierogi, odczekać aż trochę podrośnie. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę, pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i kłaść na wierzch gryczaka jeden obok drugiego. Jeśli gryczak przykryjemy jednym plackiem wówczas odstaje w czasie pieczenia.

Życzymy udanych wypieków! Smacznego!

 

Tekst i foto: arch. JOK


Dodano: 13 września 2007 r.

 


Pogoda dla Janowa Lubelskiego na dzisiaj

Plan miasta w szczegółach

Zbiór wszelkich informacji turystycznych

Wykaz placówek zdrowia - przychodnie, apteki i inne..

Rozkład jazdy autobusów, busów - wykaz stacji paliw i usług

Opis ścieżek rowerowych w okolicy Janowa Lub.

Obejrzyj nasze fotoreportaże z różnych imprez

 

Wszystkie wydania GJ w wersji elektonicznej

 

Wszystko o gminnej lidze piłki halowej, tabele, wyniki itp.


Strona Ośrodka Sportu i Rekreacji "Zalew"

 

Strona Festiwalu Filmowego FART



Urząd Miejski, ul. Jana Zamoyskiego 59, 23-300 Janów Lubelski,  tel: +48 15 87-24-330, fax: +48 15 87-24-670. e-mail: janowlub_m@woi.lublin.pl

Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Internet Explorer, Mozilla Firefox oraz Opera, wymagana rozdzielczość obrazu min. 1024 x 768

(C) COPYRIGHT 2007 URZĄD MIEJSKI JANÓW LUBELSKI